Hírek » TRX koncepció

2012-05-14
TRX koncepció

TRX

forradalom a testedzésben

Az elit katonák barkácsolt sporteszközéből mára a fitneszvilág legsokoldalúbb és csúcs-hatékony újdonsága lett, melyre az MMA sztárok is esküsznek. A TRX Suspension Trainert az amerikai haditengerészet - az US Navy Seal - elit csapata fejlesztette ki. A katonák kikötőkben, raktárakban, hajókon és tengeralattjárók belsejében keresték a lehetőségét annak, hogy folyamatosan csúcsformában legyenek. Mivel ezekre a helyekre nem cipelhettek magukkal egy teljes fitness termet, egy hordozható, összecsomagolható "edzőterem", a TRX Suspension Trainer született meg. Később a koncepció megjelent a katonaságon kívül, a sport minden területén, mint például az élsportolók edzésprogramjában. Amerikában a golftól az MMA-ig ma már minden sportágban használják a versenyzők felkészítésében. Mivel nem szeparált izomcsoportokat, hanem a teljes testet edzi rendkívüli hatékonysággal, az atléták, focisták és golfosok felkészítésében, majd a kontakt sportokat űzőknél is egyre kedveltebb lett. Napjainkban a legjobb amerikai küzdősportolók felkészülési programjában is fontos szerepet kap az eszköz és módszer. (George St. Pierre, Brandon Vera, Bas Rutten) - csak néhány név, akik a TRX segítségével készülnek a fightokra.

TRX – Total body Resistance eXercise

A TRX-szel a saját súlyunkat használjuk a gravitációval szemben, mindössze egy olyan felfüggesztési pontot kell találnunk, ami elbírja a testsúlyunkat. Erőt, állóképességet, hajlékonyságot és a core izmok stabilitását lehet fejleszteni vele (hihetetlen előny minden más edzéssel szemben, hogy végig dolgoznak a core izmok).

A TRX abszolút funkcionális tréning eszköz, háromdimenziós mozgást tesz lehetővé, a gyakorlatok a kezdőtől az élsportolói szintig nehezíthetőek. A TRX legnagyobb előnye, hogy folyamatosan dolgoztatja a core izmokat így a sportolók általános felkészítésének rendkívül hatékony eszköze. Az TRX-szet korlátlan variálhatóságának köszönhetően sportágspecifikus edzésre is kitűnően lehet használni.

A TRX-szel a személyi edző egy rendkívül sokoldalú eszközt kap, mellyel mobilissá válik, kortól és nemtől függetlenül bármelyik kliensénél tudja használni (inaktív embertől az élsportolóig) és még a kreativitását is kiélheti benne (több mint 300 gyakorlat végezhető vele).

Az élsportolók képzésére is kiválóan alkalmas mivel a TRX-szel nagyon jól lehet aktiválni a gyors rostokat és ez által fejleszteni a robbanékonyságot. Nagyon fontos még, hogy rengeteg rotáció végezhető vele. Például egy küzdősportoló törzse rúgás közben csavarodik, a komplett hasi izomhurok részt vesz a mozgásban. Ilyen szempontból az állandó egyenes vonalú hasprések nem nevezhetőek funkcionálisnak.

A TRX és a hozzá kapcsolódó edzésmódszer egy óriási lehetőség, mellyel részben áthidalható az amerikai és a magyarországi élsport anyagi lehetőségei közt tátongó űr. Magyarországon is elkezdődött az eszköz élsportba történő bevezetése. Mocsai Lajos az MKB Veszprémnél már használja az újdonságot, de a zalaegerszegi kosarasok, az Eger olimpikon vízilabdázói is TRX-szel edzenek.

 

Új lehetőség a tréningben - miben is más ez az eszköz a többihez képest?

A TRX® Suspension Trainer®-rel végzett edzés háromdimenziós mozgást tesz lehetővé, így biztosítva a leghatékonyabb edzésterhelést.

Előnyei:

- nagy előnye a hordozhatóság, mert könnyű, kis helyen elfér, teremben, otthon és szabadban is használható

- egyaránt alkalmas mind a cardio edzések, mind az erőnléti edzések sokrétű kivitelezésére

- mivel számtalan szögben végezhetők a gyakorlatok, ezért az izolált mozdulatokkal szemben sokkal több izomrostot stimulálnak, akár alsó-, akár felső végtag hangsúlyos gyakorlatok kivitelezése közben, a törzsizmok folyamatos, egyidejű munkája figyelhető meg

- a TRX-el végzett mozgásanyag a hétköznapi mozdulatokhoz hasonló funkcionális mozgásmintákat tartalmaz, izomláncokat dolgoztat meg, ezért jól használható a rehabilitációban

- a legoptimálisabban adagolható az ellenállás, fokozható a feladatok nehézsége, ugyanis az edzést végző csak annyit használ fel ellenállásként a saját testsúlyából, amennyivel még tökéletesen tudja végezni a gyakorlatot

- ebből következik, hogy időseknél és gyerekeknél is tudunk túlterhelés nélküli, ízületkímélő, fejlesztő edzést végezni

Az eszköz létjogosultsága a gyógytornában

Manapság a megelőzés ugyanakkora hangsúlyt kap, mint a rehabilitáció. Már nem csak a sérülések gyógyítására, a panaszok megszüntetésére irányul a feladatunk, hanem a civilizációs ártalmak kivédésére, a problémák kialakulásának megelőzésére minden korcsoportban. Ezért lényeges, hogy minél többféle ingerrel tudjuk fejleszteni a mozgatórendszert, beleértve az állóképességet, erőt, koordinációt, propriocepciót. A TRX egy olyan eszköz, amellyel a fent felsorolt edzéscélokat mind megvalósíthatjuk, ezért nevezhetjük funkcionális tréningnek.

- A rehabilitáció mozgásanyagának a célja, hogy az izmokat oly módon erősítsük és fejlesszük, hogy a páciens a hétköznapok kihívásaiban megfelelően tudja használni.

- A prevencióban és a sportág specifikus rehabilitációban figyelembe kell venni a napi aktivitási szintet (például kliensünk irodai munkát végez vagy biciklis futár, míg a sportban rövid - vagy hosszú távú állóképességi, esetleg erő sportot végző személyről beszélünk). Bármelyikükről is legyen szó a középpontban a szervezet alkalmazkodóképessége és válaszreakciói állnak.

- A TRX-szel végzett edzés azt a bázis mozgásanyagot használja, amit mindenki el tud végezni, ezért alkalmas bármely korcsoport, bármely edzéscéljainak megvalósítására.

Ez a funkcionális tréning tökéletesen alkalmas az izom-ideg kapcsolat fejlesztésre, proprioceptív tréningre. A propriocepció egy automatikusan működő rendszer, mely a születéstől kezdve fokozatosan fejlődik és optimális körülmények között (megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás inger hatására) felnőttkorra tökéletesen kialakul. Ehhez az szükséges, hogy az izmok összehangolt működését egyszerre, egyidejűleg igénybe vevő gyakorlatokat végeztessünk. A TRX használata pontosan ezt a fajta összetett izommunkát fogja igényelni, mivel az eszközzel gyakorlat közben olyan labilis testhelyzetet biztosítunk, mely az egyensúly és a testpozíció aktív és tudatos megtartására kényszeríti a mozgást végző személyt. Így az izomzat képes lesz tudatos odafigyelés nélkül is a váratlan helyzetek, egyensúlyvesztések során a megfelelő és gyors izomválaszokra, elkerülve a súlyos sérüléseket, mind a hétköznapokban, mind az élsportban.

 

A TRX, mert...

Férfiak és nők kortól függetlenül az aktuális fittségi szintjüknek megfelelően tudnak vele edzeni. Ha nagyon kevés időd van a testedzésre, de mégis szeretnéd elérni a kitűzött célodat (fogyni, erősödni szeretnél, esetleg az állóképességedet szeretnéd növelni), akkor a TRX® Suspension Trainer® a legjobb választás számodra.

Akár 25-30 perc alatt is hatékonyan meg tudod mozgatni az egész tested. Az edzés elején és a végén ne felejts el nyújtani! A TRX® Suspension Trainer® erre is kiválóan alkalmas.

 

A TRX, mert...

Az USA legelismertebb személyi edzői kitűnő eredményekről számolnak be az eszközzel kapcsolatban. Mind a vendégek teljesítményében, mind az edzések hatékonyságában látványos változást hozott a TRX® Suspension Trainer®. Sokoldalú felhasználhatósága, gyakorlatainak korlátlan variálhatósága új dimenziókat teremt a személyi edzés terén.

"A TRX® hihetetlen. […] Ha figyelembe veszed az árát, az általa nyújtott lehetőségeket, a kültéri és beltéri használhatóságot, a stabilizáló izmokra gyakorolt fejlesztő hatást, és hogy mennyire élvezetes edzést tesz lehetővé, akkor nem tudok semmit, ami hozzá fogható lenne. […]"

Dr. John Spencer Ellis

CEO, NESTA National Exercise & Sports Trainers Association

 

A TRX, mert...

A hordozható és könnyen felszerelhető tréning eszköz növeli a sportolók fizikális teljesítményét. Növeli az erőt és az egyensúlyérzéket. Fejleszti az izmok robbanékonyságát, a koordinációt és erősíti az ún. core izmokat. Csökkenti a sérülések valószínűségét.

Az alapgyakorlatok a sportági specifikumoknak megfelelően folyamatosan fejleszthetők.

Nincs olyan sportág, ahol ne lenne szükség erős, funkcionális izomzatra, kitűnő koordinációra. A TRX® Suspension Trainer® az amerikai erőnléti edzők által legjobbnak tartott fejlesztő eszköz.

Vissza